Project Description

Šarmų ir rūgščių balansas organizme: jei jį palaikysite – būsite sveikesni ir energingesni

Tikriausiai, kiekvienas, besirūpinantis savo gera savijauta, žino, kad negalime leisti organizmui pernelyg „užrūgštėti“. Ką tai reiškią? Pernelyg didelis rūgštingumas, pasak medikų, gali lemti onkologines ligas ar kitus stiprius sveikatos negalavimus, blogą savijautą. Rūgšti terpė puikiai tinka tam, kad organizme imtų veistis virusai ir bakterijos. Jei mūsų kūne viskas gerai – visą parą jame palaikomas pH šarmų ir rūgščių balansas. Visgi, ką daryti, kad tas balansas būtų išlaikytas? Kokie simptomai rodo, kad organizmą būtina šarminti?

Padidėjęs rūgštingumas – „puokštė“ negalavimų

Jei nuolat vartojate rūgščius produktus, jūsų organizmas rūgštėja, taip pat – sutrinka rūgščių ir šarmų balansas. Rūgštingumas yra matuojamas specialiu, cheminiu – pH – rodikliu, kurio reikšmė svyruoja nuo 0 iki 14. Kuo ji mažesnė – tuo rūgštingumas yra didesnis, kuo ji didesnė – tuo didesnis šarmingumas. Neutralus pH būna tada, kai jo reikšmė yra lygi 7, o sveiko žmogaus kraujo pH yra būtent ribose nuo 7.35 iki 7.45. Jei šis skaičius šiek tiek ar net žymiai žemesnis, žmogaus organizmas rūgštėja, o raudonieji kraujo kūneliai praranda dalį krūvio, todėl tirštėja kraujas, gali pakilti spaudimas. Kokias ligas ar negalavimus tai gali lemti? Ogi visą jų „puokštę“. Tai gali lemti pastovius raumenų ir sąnarių skausmus, osteoporozę, onkologines ligas ar papildomus kilogramus, kurių niekaip nepavyksta atsikratyti. Rūgštingumui sumažinti reikalingus šarminius mineralus organizmas gauna su maistu arba suvartojamais skysčiais.

Remiantis daugeliu sveikos mitybos teorijų, žmogus turėtų kasdien valgyti maistą, kuris šarmintų jo organizmą. Visgi, greitas, nesveikas, nesubalansuotas, cheminiais priedais prisotintas maistas turi priešingą efektą – jis mūsų organizmą rūgština. Jei didžiąją dalį jūsų mitybos raciono sudaro riebi mėsa, kiaušiniai, pieno produktai, kava, alkoholis, vaisvandeniai, baltų miltų patiekalai ir blogųjų angliavandenių šaltinis – saldumynai, laikas skambinti pavojaus varpais. Organizmą galima natūraliai kasdien šarminti, tik tam būtina pasirinkti konkrečius produktus.

Organizmą šarminantis maistas

Stenkitės, kad kasdien bent 30–40 proc. jūsų mitybos sudarytų termiškai neapdoroti vaisiai (ananasai, greipfrutai, apelsinai, bananai, kriaušės), uogos (vyšnios, trešnės, šilauogės), daržovės (bulvės, morkos, ridikėliai, kopūstai, avinžirniai, cukinijos, ridikėliai, agurkai, žolelės). Vasara – itin palankus metas savo organizmą pildyti šiais natūraliais, iš gamtos gautais, turtais. Kita grupė produktų, kurių kasdien privalu neužmiršti – grūdiniai patiekalai. Kruopos žmogaus organizmui turi įvairiapusės naudos, o šarminimas – viena svarbiausių.

Sveikos mitybos specialistai pataria įvairias kruopas kuo trumpiau arba visai termiškai neapdoroti. Vienas paprasčiausių būdų – pilno grūdo košes iš vakaro užmerkite vandenyje, jos jame išbrinks ir ryte tereikės kelias minutes pašildyti. Vaisių ir uogų taip pat nevirkite, nekepkite, o valgykite šviežias, neapdorotas. Taip jos išsaugos visas naudingąsias medžiagas ir vitaminus.

Veikia ne tik maistas, bet ir gyvenimo būdas

Jei kasdien jaučiatės pavargę, atrasti jėgų darosi vis sunkiau, neretai apninka bloga nuotaika, darbingumo lygis smarkiai kritęs – to priežastis taip pat gali būti sutrikęs organizmo šarmingumas. Jis pasireiškia ir nemigos ar bendros savijautos pablogėjimu. Pavyzdžiui, moterys neretai pastebi, kad pradeda lūžinėti nagai, slinkti plaukai, suprastėja odos būklė. Karštuoju sezono metu toks blogos savijautos pojūtis dar labiau sustiprėja, jei vartojame mažai vandens. Jei aktyviai keliaujame, sportuojame, daug laiko praleidžiame saulėje, netenkame ir daug mineralų, sutrinka mūsų organizmo šarmų ir rūgščių balansas. Padėti gali ir tai, jei vartosime produktus, turinčius geros kokybės šarminių mineralų: kalcio, magnio, kalio. Jų balansą gali palaikyti ir aukštos kokybės natūralus mineralinis vanduo. Tiesa, prieš jį renkantis, reikėtų atkreipti dėmesį, kokios jis mineralizacijos. Kasdieniam vartojimui palankiausias yra vidutinės mineralizacijos vanduo.

Apie šarmų balanso svarbą mūsų organizme šiais laikais kalbama itin daug. Jei mūsų protėviai sugebėdavo natūralia mityba ir sveiku gyvenimo būdu tai pasiekti, šiuolaikiniam žmogui reikia įdėti daugiau pastangų. Visgi, palaikyti pH 7.35–7.45 yra įmanoma, tereikia daugiau dėmesio skirti tam, ką valgome ir geriame. Taip pat – vengti streso, nepersidirbti ir neužmiršti, kad niekas kitas mumis nepasirūpins geriausiai nei mes patys.