Triukai, kaip vaikus paskatinti kasdien išgerti daugiau vandens

Vanduo ir fizinis aktyvumas – tai du dalykai, kurie vaikams kasdien tiesiog būtini, jei norime juos matyti energingus, aktyvius bei laimingus. Deja, daugelis tėvų vis dar nežino, kad ne visi skysčiai yra vertingi ir naudingi žmogaus organizmui. Saldžiuose vaisvandeniuose yra apie 10–12 proc. cukraus, kas dažniausiai sudaro bene  25–30 g pridėtinio cukraus. Visai kas kita – natūralus negazuotas mineralinis vanduo, kurio suaugusiems kasdien reikia išgerti apie pusantro litro. Vaikai – nėra išimtis, jų gyvenimo tempas itin aktyvus, jie daug juda, laksto, jų organizmas labai daug energijos išeikvoja augimui, todėl vanduo juos taip pat turėtų lydėti kiekvienam žingsnyje.

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vandens svarba nenuginčijama, jis susijęs su žmogaus ląstelių gyvybingumu, medžiagų apykaita, maistinių medžiagų pernešimu, kūno temperatūros reguliavimu ir šalinimo funkcijomis. Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, vidutiniškai per dieną reikia išgerti apie 30 ml/1 kg kūno masės. Jei  vaikas sveria, pavyzdžiui, 20 kg, jis turėtų per dieną išgerti tris stiklines vandens.

Natūralu, kad vaikams vanduo neatrodo toks patrauklus gėrimas kaip sultys ar limonadas, tačiau tėvai gali pasinaudoti įvairiausiomis gudrybėmis, kad jį pripratinti. Atsiradus teisingam įpročiui nuolat atsigerti vandens – vaiko nebereikės nei skatinti, nei jam priminti, tai jam bus įprasta.

Visos šeimos pavyzdys

Vaikai yra tėvų atspindys veidrodyje, tad pastovus vandens vartojimas – visos šeimos geras įprotis. Jei suaugusieji rytą pradeda nuo stiklinės mineralinio vandens, tikėtina, kad ir vaikams patiks sekti jų pavyzdžiu. Jei tėvai prie pietų ar vakarienės stalo renkasi ne „spalvotus“ gėrimus, o vandenį – jų mažyliai elgsis taip pat. Jei patys kasdien visur su savimi turėsite mineralinio vandens buteliuką, toks įprotis atsiras ir jūsų atžalų rutinoje. Į darželį, mokyklą, kiemą, kelionę – visur po ranka svarbu turėti vandens.

Tegul vaikas turi savo asmeninį buteliuką

Vaikams patinka turėti kažką savo ir tendencingai siekti tikslo. 0,5 litro negazuotas natūralus mineralinis vanduo TICHĖ KIDS vaikams labai patinka dėl kelių priežasčių. Pirma – tai patogi, nedidelė, lengvai rankose laikoma pakuotė, kurios gėrimo antgalis pritaikytas vaikams (neišbėga, lengva kontroliuoti vandens srovę). Antra – šio mineralinio vandens buteliukai iliustruoti žaismingais herojais, kurie vaikams labai patinka ir pačiam gėrimui suteikia smagumo. Trečia – tėvai taip pat džiaugsis, jei vaikai rinksis natūralų negazuotą mineralinį vandenį TICHĖ KIDS, nes tai vanduo, pačios gamtos idealiai subalansuotas iš natūralių mineralų, tinkantis ne tik atsigaivinti, bet ir aprūpinti žmogaus organizmą reikalingiausiomis mineralinėmis medžiagomis.

Nedidelės talpos – 0,5 litro – buteliukas vaikams labai patinka, nes jie gali sekti ir matyti, kiek jau išgėrė vandens. Tai tampa ir savotišku tikslu – išgerti visą mineralinio vandens buteliuką.

Gardinkite vandenį vaiko mėgstamais priedais

Jei vaikui niekaip nesiseka „susidraugauti“ su vandeniu, pasitelkite kūrybiškumą. Negazuotą natūralų mineralinį vandenį TICHĖ pagardinkite citrinomis, mėtomis ar vaikų itin mėgstamomis uogomis: mėlynėmis, šilauogėmis, avietėmis.

Jei mažylis labai mėgsta spalvotus gėrimus, „nuspalvinkite“ vandenį natūraliais ingredientais. Tam idealiai tinka špinatų, granatų sultys. Verta išbandyti ir ciberžolę.

Pasakokite apie vandens naudą

Visi žinome, kad vanduo – mūsų gyvybės eliksyras, todėl tam, kad ląstelės išliktų aktyvios, o organizmas galėtų pasisavinti reikalingas medžiagas, jo turime kasdien pakankamai išgerti. Jei norime, kad tiek visai maži, tiek jau paaugę mūsų vaikai suprastų, kodėl reikia gerti vandenį, kalbėkimės su jais apie tai. Mažam vaikui bus paskata, jei paaiškinsite, kad vanduo sudaro didžiąją mūsų planetos dalį. Taip pat – jei papasakosite, koks jis svarbus kiekvieno sutvėrimo gyvavimui. Puikus pavyzdys – sodas ir daržas. Parodykite savo mažyliui, kas nutinka su prižiūrimu, laistomu augalu, kaip jis auga, stiebiasi į saulę, o kas su tokiu, kuris negauna pakankamai vandens. Vyresnius vaikus, galbūt, sužavės žmogaus anatomijos niuansai ir kiek mus pačius sudaro vanduo. Paauglius lengviausia edukuoti per medicininius faktus: nori gražios veido odos? Kasdien nepamiršk išgerti pakankamą kiekį vandens!

Pratinti nuo mažų dienų

Visus gerus įpročius lengviausia formuoti dar pirmaisiais vaiko gimimo metais. Tai galioja ir subalansuotai mitybai, ir įpročiui kasdien gerti vandenį. Vaikams iki dvejų metų vanduo iš čiaupo yra nerekomenduojamas, tad tėvai paprastai renkasi arba virintą, arba specialų, vaikams tinkantį, negazuotą natūralų mineralinį vandenį.

Jei mažyliui nuo pat primaitinimo pradžios siūlysite ne sultis ar saldintas arbatėles, o vandenį, jam tai taps normaliu, įprastu atsigaivinimo būdu. Visada ir patys, gaivindamiesi vandeniu, rodykite tik teigiamas emocijas, juo gardžiuokitės. Vaikams tai darys didelį įspūdį ir jie norės sekti jūsų pavyzdžiu.