Vanduo – kodėl be jo žmogus tiesiog negali?

Sakoma, kad nors vanduo daugeliui žmonių atrodo bene paprasčiausias ir elementariausias mūsų Žemės elementas, visgi – tai gyvybės eliksyras, kuris visoms gyvybėms formoms yra tiesiog būtinas. Atrodo, kad įprotis visur su savimi turėti vandens – tapo nieko nestebinantis. Pažvelkite į savo kolegų darbo stalus. Ant jų, greičiausiai, stovi puodelis ar stiklinė su vandeniu. Retas kuris karštą vasaros dieną automobilyje neturės, kuo atsigaivinti. Daugelyje vaikų darželių jau tapo norma, kad tėvai kasdien turi vaikams atnešti ir gertuves, pripildytas šviežiu vandeniu. Ką kalbėti apie restoranų, kavinių staliukus, ant kurių visada pamatysite vandens taures. Kelionėse, išvykose, tik atsikėlus ryte – visur mus lydi tai, ką daugelis ne veltui vadina gyvybės eleksyru arba šaltiniu. Visgi, kokia vandens nauda žmogaus organizmui? Kiek jo reikia, kad „neperlenktume lazdos“, tačiau ir nepatirtume dehidratacijos?

Kiek vandens per dieną reikia išgerti? Jei negeriate pakankamai vandens kiekvieną dieną, rizikuojate patirti dehidrataciją. Tai itin aktualu vasarą, kai dėl karšto klimato skysčiai iš mūsų organizmų pasišalina itin greitai. Įspėjamieji dehidratacijos požymiai: silpnumas, žemas kraujospūdis, galvos svaigimas, pernelyg tamsios spalvos šlapimas, džiūvanti burna. Taigi, kiek vandens reikia gerti? Remiantis Harvardo medicinos mokyklos duomenimis, daugumai sveikų žmonių reikia maždaug keturių–šešių vandens puodelių kiekvieną dieną. Galima išgerti ir daugiau vandens, jei sergate tam tikromis sveikatos ligomis, pavyzdžiui: skydliaukės ar inkstų, kepenų ar širdies ligomis arba jei vartojate tam tikrus vaistus, kurie priverčia vandenį „užsilaikyti“ organizme. Visgi, net ir sveiko žmogaus vandens poreikiai skiriasi. Tai ypač aktualu tiems, kas daug sportuoja arba kasdien lauke dirba fizinį darbą. Šiems žmonėms keturių–šešių vandens puodelių taisyklė negalioja.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kurios rekomendacijomis Lietuvoje vadovaujasi medikai, sako, kad per dieną sveikam žmogui vandens reikia išgerti apie 30 ml/ 1 kg. Apskaičiavimas labai paprastas ir itin tikslus būtent jūsų organizmo poreikiams. Pavyzdžiui, jei žmogus sveria 55 kg, jam kasdien reikės apie 1 litro ir 650 ml vandens.

Vanduo ne tik gaivina, tačiau ir atlieka daug vidinių funkcijų, kurios yra svarbios žmogaus sveikatai ir leidžia puikiai funkcionuoti visam organizmui. Pirma – jis padeda pernešti maistines medžiagas ir deguonį į kūno ląsteles. Antra – išplauna bakterijos iš šlapimo pūslės, padeda virškinimo sistemai kokybiškai veikti. Tai bene efektyviausias būdas užkirsti kelią vidurių užkietėjimui. Gydytojai pataria reguliariai vartoti vandenį ir tam, kad normalizuotume kraujospūdį, stabilizuotume širdies veiklą.

Paprasčiausias ir efektyviausias būdas – tiesiog reguliariai gerti vandenį. Tai įprotis, kurį reikia išsiugdyti. Pradėkime nuo to, kad kasdien greta lovos, prieš eidami miegoti, įsipilkite ir pasidėkite vandens. Tegul jūsų energinga ir sėkminga diena prasideda nuo atsigaivinimo. Visada po ranka turėkite natūralaus mineralinio vandens buteliuką: automobilyje, darbe, sporto krepšyje. Nepamirškite, kad geri įpročiai formuojami nuo vaikystės, todėl tegul vaikai visada turi galimybę, iš kur atsigerti. Tam tinka ir nedidelės talpos mineralinio vandens buteliukas, pritaikytas, kad mažyliams būtų patogu atsigerti, ir gertuvė su šviežiu vandeniu. Vandens galima gauti ir su tam tikru maistu. Pavyzdžiui, labai dideli kiekiai vandens (nuo 90 iki 99 proc.) yra šiuose produktuose: braškėse, arbūzuose, salotose, kopūstuose, salieruose, špinatuose. Šiek tiek mažiau (nuo 90 iki 80 proc.): obuoliuose, vynuogėse, apelsinuose, morkose, kriaušėse, virtuose brokoliuose ar žiediniuose kopūstuose.

Šie produktai turėtų būti jūsų dienos mitybos dalis. Juose ne tik daug vandens, tačiau ir kitų naudingųjų medžiagų, ląstelienos. Jų vartojimas – galimybė patiems pasirūpinti savo gera savijauta, energingumu ir sveikata.

Kasdienis vandens vartojimas gali padėti kontroliuoti kalorijas, o įvairūs kaloringi, saldieji gėrimai – papildomus kilogramus tik augins. Pavyzdžiui, maistas, kuriame yra daug vandens, atrodo didesnis, jo tūris reikalauja daugiau kramtyti, o organizmas jį absorbuoja lėčiau. Jei kasdien mankštinatės, jums taip pat svarbu gerti pakankamai skysčių. Remiantis Amerikos sporto medicinos koledžo nurodymais ir rekomendacijomis, skysčius būtina vartoti prieš fizinę veiklą bei jos metu. Patariama išgerti maždaug dvi stiklines skysčių maždaug dvi valandos prieš mankštą. Mankštos metu rekomenduoja nuolat gerti vandenį, kad jis pakeistų prakaitavimo metu prarastus skysčius, o jūs jaustumėtės energingi, neapimtų silpnumas. Vanduo – ne tik sveikatos, geros savijautos, tačiau ir grožio šaltinis. Žmogaus oda atrodo daug elastingesnė, sveikesnė, gyvybingesnė, jei jūsų organizmui netrūksta skysčių. Odos išsausėjimas itin jaučiamas, kai šaltuoju sezono laikotarpiu šildome namus. Visgi, su sausėjimu reikėtų kovoti ne tik drėkinant patalpas, tačiau ir geriant daug vandens. Dėl dehidratacijos jūsų oda gali atrodyti sausa ir raukšlėta, tačiau jos būklę išties galima pagerinti, tinkamai ją drėkinant iš vidaus. Vanduo palaiko, kad visos žmogaus kūno sistemos veiktų tinkamai, jis mūsų grožio, geros savijautos, energijos šaltinis. Kasdien reguliariai gerti vandenį turėtų būti mūsų įprotis, toks pat svarbus ir reikšmingas kaip valytis dantis, vartoti vitaminus ar gerai išsimiegoti.